Kako spletna stran neprilagojena za mobilne naprave lahko škodi vašemu poslovanju

Čas branja: 4 minute.

Že vrsto let je brskanje po spletnih straneh na mobilnih napravah postalo nujno in v nekaterih primerih celo obsedenost. Brskanje na mobilnih naprav je leta 2015 preseglo namizne naprave in se vsako leto povečuje. Težko si predstavljamo življenje brez mobilnega telefona in preproste uporabe, ki jo omogoča  ko potrebujemo dostop do informacij ali celo nakupovanj na spletu. Zato je z vidika razvoja in oblikovanje spletnih mest pomembno, da so spletne strani in trgovine na mobilnih napravah odzivne oz. se prilagajo vsakršni velikosti zaslona.

Zakaj mobilne naprave že presegajo uporabo namiznih naprav

Ste si pred 20 leti lahko predstavljali, da boste lahko z mobitelom pošiljali elektronsko pošto, brskali po spletnih straneh in celo nakupovali ? Najbrž ne. Dandanes pa si skorajda ne predstavljamo več življenja brez  mobitela. Mnogokrat je dosti lažje samo vzeti telefon iz žepa, kot pa se odpraviti v pisarno, prižgati računalnik, odpreti nov zavihek brskalnika… Prihranek časa in udobje mnogokrat pretehta v prid mobilnih naprav.

56% internetnega prometa se pretoči preko mobilnih naprav. Leta 2021 je povprečen uporabnik mobitela na telefonu preživel 3 ure in 15 minut. To je skoraj četrtina njihovega budnega časa. Torej bi bilo škoda, da vaše podjetje ne izkoristi te priložnosti, ki se ponuja.

Zakaj lahko neprilagojena spletna stran škodi vašemu poslovanju?

V kolikor vaše spletno mesto ni prilagojeno mobilnim napravam, bodo uporabniki težje oz. s težavo brskali in klikali po vaši spletni strani. Morali bodo spreminjati velikost, vleči sem ter tja po strani samo zato, da bodo sploh lahko prišli do informacij, ki jih želijo doseči ali klikniti na povezavo. Morda bodo ravno zaradi slabe spletne uporabniške izkušnje razočarani nad vašim podjetjem. Nekatere bo nemobilna spletna stran takoj odvrnila od nadaljnjega raziskovanja ali spletna trgovina odvrnila od nakupa in se bodo preusmerili na spletno mesto nekoga drugega, morebiti vaše neposredne konkurence. Uporabnik vajen uporabe odzivnih in intuitivnih spletnih strani, bo seveda negativno presenečen nad občutno razliko neoptimiziranih spletnih strani. Preverite ali je vaše spletno prilagojeno mobilnim napravam.

Drugi razlog zakaj mobilnim napravam neprilagojeno spletno mesto škodi vašemu poslu so družbeni mediji. Na družbenih medijih povprečen uporabnik preživi 2 uri in 24 minut na dan in vsako leto se ta čas povečuje. V vsem tem času je priložnost za vašo podjetje, da se predstavite na družbenih omrežji. Potencialna stranka si lahko preko povezave na vašem profilu ogleda vašo spletno stran. Škoda bi bilo zamuditi to priložnost, ki se vam ponuja, da se lahko profesionalno predstavite tudi na mobilnih napravah.

Kot smo že omenili, ljudje vse več in več časa preživijo na mobitelih, vključno z opravljanjem nakupov. V letu 2020 smo bili priča ogromnemu povečanju spletnega nakupovanja in prodaje, ker preprosto fizične trgovine niso bile dostopne. Zraven tega je opravljanje nakupov na mobilnih napravah lahko precej impulzivno in v kolikor vaša spletna stran ali trgovina ni mobilna lahko mnogo teh nakupov izgubite.

Drugi dejavnik, ki se ga morate zavedati pa je SEO optimizacija. Google na svojo lestvico vključuje pretok podatkov preko mobilnih naprav. Najprej bo indeksiral vaše mobilno spletno mesto in na podlagi tega vašo spletno stran uvrstil na mesta med iskanji. V praksi to pomeni, da je uporabniška izkušnja vašega spletnega mesta na mobilnih napravah enako ali bolj pomembna kot na namiznih napravah.

To dejstvo je po mnenju statističnega portala StatConter opozorilo, da bi morala zlasti mala podjetja in samostojni podjetniki zagotovit, da so njihova spletna mesta prilagojena mobilnim napravam. Mnoga starejša spletna mesta niso. Prilagojenost in kompatibilnost z mobilnimi napravami je čedalje pomembnejša, ne samo zaradi naraščajoče uporabe, temveč tudi zato, ker Google daje prednost pri razvrščanju spletnih mest, ki so prilagojena za uporabo na mobilnih napravah.

Tudi če je vaša spletna stran zelo dobro optimizirana za namizne naprave, bo Google znižal vašo uvrstitev v kolikor ni prilagojena za mobilne naprave. Upoštevati je potrebno, da takšna spletna stan ne škoduje samo uporabniški izkušnji ampak tudi rangiranju med iskanji.

Uporabniku prijazen in mobilnim napravam prilagojen dizajn

Mobilnim napravam prilagojeno in oblikovano spletno mesto je bistvenega pomena za uporabnike, da vas lahko spremljajo na katerem koliko mobitelu, tablici ali računalniku. V praksi to pomeni, da se bo vsebina prilagodila pravilni velikosti ne glede na velikost zaslona.

Pri Marketingu zagotavljamo, da so naše spletne strani in trgovine prilagojene mobilnim napravam. Izkušnja uporabe je na ta način prijazna do uporabnika ne glede na to, katero napravo uporablja. Zagotavljamo, da oblikujemo spletne strani, ki niso samo vizualno dobre, ampak tudi uporabne. Vsako spletno mesto, ki ga razvijemo omogoča uporabnikom tudi na mobilnih napravah enostavno navigacijo do izdelkov ali informacij. Vsebina se prilagaja in spreminja velikost, tako da je uporaba enostavna, hitra in prijetna.

Povzetek

Stranke želijo uporabniško izkušnjo, ki je preprosta in prijazna, ne glede na to katero napravo uporabljajo. Vprašajte se torej, kako pomembno je, da je vaša spletna stran ali trgovina prilagojena mobilnim napravam? Odgovor je na dlani. Zelo! Z razvojem pametnih telefonov so se možnosti uporabe zelo razširile. Skorajda vsakdo uporablja pametni telefon za pridobivanje informacij in nakupe. Hkrati pa se število uporabnikov nenehno povečuje, nove tehnologije pa omogočajo mnoge nove možnosti in priložnosti.
Spletno mesto prilagojeno mobilnim napravam je praktično nuja za vsako podjetje, ki želi biti prisotno na spletu, uporabnikom nuditi odlično uporabniško izkušnjo, hkrati pa ravno zaradi tega biti nagrajeno z višjimi prihodki.

Pri Marketingu poskrbimo, da je izdelava spletne strani s skladu z najnovejšimi smernicami.

Želite našo ponudbo?


  Več vsebin

  Kaj je marketing in katere vrste marketinga poznamo?

  Čas branja: 7 minut. V sodobnem poslovnem svetu je marketing ključnega pomena [...]

  Kaj je napaka 404?

  Čas branja: 5 minut. V digitalni dobi, ko je internet postal nepogrešljiv [...]

  Kako narediti spletno stran? – 6 korakov

  Čas branja: 5 minut. V sodobnem digitalnem svetu je imeti spletno stran [...]

  Cena izdelave spletne strani – sami ali z nami?

  Čas branja: 4 minute. V digitalni dobi, ko postaja spletna prisotnost temeljni [...]

  SEO optimizacija in 4 ključne stvari, ki jih morate vedeti

  Čas branja: 10 minut. SEO optimizacija, ali optimizacija spletnih strani, je postopek [...]

  Digitalni marketing za promocijo in rast vašega podjetja v 9 korakih

  Čas branja: 8 minut. Digitalni marketing je pomemben za mala, srednja in [...]

  Pisanje člankov za SEO optimizacijo 101 – Navodila, kako napisati besedila, ki vas bodo izstrelila v vrh iskalnikov

  Čas branja: 8 minut. Kazalo vsebine: V današnjem, hitro spreminjajočem se svetu [...]

  10 učinkovitih orodij za digitalni marketing

  Čas branja: 6 minut. Kazalo vsebine: Zagotovo ste že kdaj iskali digitalna [...]

  Dodaj odgovor