Kako narediti spletno stran? – 6 korakov

Čas branja: 5 minut.

V sodobnem digitalnem svetu je imeti spletno stran ključnega pomena za uspeh katerega koli posla, projekta ali blagovne znamke. Spletna stran je vaša digitalna vizitka, ki vam omogoča, da dosežete širše občinstvo, predstavite svoje storitve ali izdelke in gradite svojo spletno prisotnost.

Toda kako narediti spletno stran?

V tem članku bom v šestih korakih predstavili kako narediti spletno stran in kaj je potrebno upoštevati pri izdelavi spletne strani.

1. Korak: Načrtovanje spletne strani

Načrtovanje je ena zmed najbolj pomembnih  faz v procesu izdelave spletne strani. To je več kot le razmišljanje o izgledu spletne strani; gre za temeljito razumevanje vaših ciljev in potreb vašega občinstva.

 • Določitev namena spletne strani: Jasno določite, kaj želite doseči s spletno stranjo. Ali je to predstavitev vašega podjetja, spletna trgovina, blog ali informativna stran?
 • Razumevanje vašega občinstva: Kdo so bodo vaši obiskovalci? Katere so njihove potrebe in pričakovanja? Razumevanje vašega občinstva je ključno za oblikovanje spletne strani, ki bo odgovarjala na njihove potrebe.
 • Strukturiranje vsebine: Kako boste razporedili vsebino? Razmislite o strukturi strani, kategorijah in načinu navigacije. Dobra struktura strani vodi uporabnika skozi vsebino na intuitiven in uporaben način.
 • Oblikovanje spletne strani: Razmislite o identiteti vaše spletne strani. To vključuje logotip, barvno shemo, tipografijo – izbiro pisave.
 • Finančna konstrukcija in časovni okvir: Ocenite, koliko časa in denarja lahko namenite projektu. To bo vplivalo na odločitve glede izvedbe, kot so izbira platforme, najem profesionalcev ali izdelava spletne strani v lastni režiji.

2. Korak: Izbira  domene in gostovanja

Izbira domene in gostovanja je ključnega pomena za vzpostavitev in dobro delovanje spletne strani.

Izbira domene

Vaša domena je vaša spletna identiteta. Naj bo preprosta, lahko zapomnljiva in odraža vsebino ali ime vaše blagovne znamke. Pri izbiri domene upoštevajte naslednje:

 • Preprostost: Izogibajte se dolgim in zapletenim imenom.
 • Končnica domene:  v kolikor je vaša spletna stran omejena na državo recimo Slovenijo potem priporočamo .si domeno oz. končnico domene države v kateri ciljati na občinstvo.
 • Ime blagovne znamke v domeni: Preverite, da vaše ime domene ne krši nobenih pravic intelektualne lastnine.

Izbira Gostovanja

Gostovanje je kot motor vaše spletne strani. Ključni dejavniki pri izbiri vključujejo:

 • Zanesljivost: Iščite ponudnike z dobrim slovesom za hitro in stabilno delovanje.
 • Hitrost in zmogljivost: Vaša spletna stran mora biti hitra in zanesljiva.
 • Podpora strankam: Dobra tehnična podpora je ključna, še posebej če sami nimate tehničnega znanja.
 • SSL certifikati: Ti zagotavljajo varno povezavo in so bistveni za zaupanje uporabnikov in boljše uvrstitve v iskalnikih.
 • Varnostne kopije (Backup) in varnost: Preverite, ali gostovanje ponuja rešitve za varnostno kopiranje in varnostne protokole.

Z izbiro prave domene in gostovanja postavite močan temelj za svojo spletno prisotnost, ki bo zanesljiva, varna in dostopna vašemu ciljnemu občinstvu.

MARKETINGO sodeluje z Domenca.com, katerega  zaradi odličnega dolgoletnega sodelovanja priporočamo tudi vam.

3. Korak: Izberite platformo za izdelavo spletne strani

Izbira prave platforme za izdelavo spletne strani je ključna odločitev, ki bo vplivala na enostavnost razvoja, oblikovanja in dolgoročnega vzdrževanja vaše spletne strani.

Nekaj možnih platform:

WordPress: Ta priljubljena platforma je odlična za mala in srednje velika podjetja. Ponuja obsežno prilagodljivost z vtičniki in temami, vendar zahteva nekaj tehničnega znanja.  MARKETNIGO priporoča

WordPress z razširitvijo Woocommerce za spletno trgovino: Z razširitvijo oziroma vtičnikom Woocommerce lahko vaša spletna stran WordPress postane speltna trgovina. S tem se ohranijo vse prednosti Worspressa in hkrati dobite še vse funkcionalnosti popolne spletne trgovine.

Wix: Ta platforma je uporabnikom prijazna in ponuja veliko možnosti za drag-and-drop oblikovanje. Primerna je za manjše spletne strani in tiste, ki želijo hitro in enostavno postaviti svojo spletno prisotnost, ter nimajo visokih ciljev na spletu.

Shopify: Namenska spletna platforma za spletne trgovine, ki omogoča dosti funkcionalnosti povezanih s prodajo na spletu.

Pri izbiri platforme upoštevajte vaše tehnično znanje, potrebe spletne strani in proračun. Razmislite o dolgoročnih ciljih vaše spletne strani, saj bo platforma, ki jo izberete, igrala ključno vlogo pri njenem razvoju in rasti.

MARKETINGO priporoča WordPress za spletno stran in WordPress+Woocommerce za spletno trgovino.

4. Korak: Oblikovanje in postavitev spletne strani

Oblikovanje in postavitev vaše spletne strani sta ključnega pomena za zagotavljanje dobre uporabniške izkušnje.

 • Oblikovanje: Vaša spletna stran mora biti vizualno privlačna in odražati vašo blagovno znamko. Uporabite ustrezne barvne sheme, čiste postavitve in visokokakovostne slike. Pomembno je tudi, da je oblikovanje odzivno, kar pomeni, da se prilagaja različnim velikostim zaslonov in napravam.
 • Navigacija: Navigacija mora biti intuitivna in enostavna. Jasno označeni meniji in dobro organizirana struktura strani omogočajo obiskovalcem, da hitro najdejo, kar iščejo.
 • Postavitev vsebine: Razporedite vsebino na način, ki vodi obiskovalca skozi vašo spletno stran. Uporabite jasne naslove, razdelke in pozive k dejanjem – »gumbi« ( CTA – Call TO Action) ki spodbujajo interakcijo.

5. Korak: Dodajanje vsebine

Vsebina vaše spletne strani mora biti informativna, privlačna in relevantna za vaše občinstvo.

 • Pisanje besedil: Besedila naj bodo jasna, jedrnata. Uporabite ključne besede za izboljšanje SEO, vendar ne na račun kvalitete vsebine.
 • Multimedijske vsebine: Vključite slike, video posnetke in grafike, ki dopolnjujejo in izboljšujejo vaša besedila. Visokokakovostna multimedijska vsebina lahko poveča zanimanje in zadrži obiskovalce na vaši strani
 • Blog: Redno objavljanje bloga lahko izboljša vaš SEO in zagotovi svežo vsebino, ki privlači in zadrži občinstvo.

6. Korak: SEO Optimizacija za iskalnike (SEO)

SEO optimizacija je ključna za povečanje vidnosti vaše spletne strani med iskalnimi rezultati.

 • Uporaba ključnih besed: Raziščite in uporabite relevantne ključne besede v naslovih, podnaslovih in glavni vsebini.
 • Hitrost nalaganja: Optimizirajte velikost slik in uporabite predpomnilnik za hitrejše nalaganje spletne strani.
 • Mobilna optimizacija: Zagotovite, da je vaša spletna stran popolnoma funkcionalna na mobilnih napravah.
 • Kakovostne povratne povezave: Gradite kakovostne zunanje in notranje povezave, ki izboljšujejo avtoriteto vaše spletne strani.

Z upoštevanjem teh korakov boste lahko ustvarili spletno stran, ki ne bo samo privlačna in funkcionalna, ampak bo tudi dobro rangirala v iskalnikih in pritegnila želeno občinstvo.

ZAKLJUČEK

Izdelava spletne strani se morda zdi zahtevna, a z jasnim načrtom in pravimi orodji je projekt, ki ga lahko izvedete sami.

V kolikor se lotevate prvega spletnega projekta dobro premislite ali želite vaš dragoceni čas posvetiti učenju kako izdelati spletno stran in izdelavi spletne strani namesto svoji dejavnosti, poslu oz. področju, ki ga najbolje obvladate ali izdelavo spletne prepustiti profesionalcem.

V članku smo želeli pojasniti kako narediti spletno stran ali pa vas vsaj pravilno usmeriti, da boste prišli do takšne spletne strani kot ste si jo želeli.

Želite našo ponudbo?


  Več vsebin

  Kaj je marketing in katere vrste marketinga poznamo?

  Čas branja: 7 minut. V sodobnem poslovnem svetu je marketing ključnega pomena [...]

  Kaj je napaka 404?

  Čas branja: 5 minut. V digitalni dobi, ko je internet postal nepogrešljiv [...]

  Kako narediti spletno stran? – 6 korakov

  Čas branja: 5 minut. V sodobnem digitalnem svetu je imeti spletno stran [...]

  Cena izdelave spletne strani – sami ali z nami?

  Čas branja: 4 minute. V digitalni dobi, ko postaja spletna prisotnost temeljni [...]

  SEO optimizacija in 4 ključne stvari, ki jih morate vedeti

  Čas branja: 10 minut. SEO optimizacija, ali optimizacija spletnih strani, je postopek [...]

  Digitalni marketing za promocijo in rast vašega podjetja v 9 korakih

  Čas branja: 8 minut. Digitalni marketing je pomemben za mala, srednja in [...]

  Pisanje člankov za SEO optimizacijo 101 – Navodila, kako napisati besedila, ki vas bodo izstrelila v vrh iskalnikov

  Čas branja: 8 minut. Kazalo vsebine: V današnjem, hitro spreminjajočem se svetu [...]

  10 učinkovitih orodij za digitalni marketing

  Čas branja: 6 minut. Kazalo vsebine: Zagotovo ste že kdaj iskali digitalna [...]

  Dodaj odgovor